Wat is een likdoorn?

Heb je last van een zeurende pijn als je druk uitoefent op je voet? Dan kan het zijn dat je een likdoorn hebt. Een likdoorn ontstaat omdat het eelt onder je voet naar binnen groeit. Het eelt verhardt en vormt een hoornachtig stukje dat kan prikken tegen omliggend weefsel. Het naar binnen gegroeide eelt kan tegen het bot, bloedvaten of zenuwuiteinden groeien wat voor extra pijn kan zorgen.

De oorzaak van een likdoorn

De oorzaak van een likdoorn is vrijwel in alle gevallen de keuze van de schoenen. Als er te veel wrijving in de schoen plaatsvindt, treedt eeltvorming op. Door schoenen te kiezen die geen irritatie aan de huid en voeten veroorzaken, kun je likdoorns dus voorkomen. Vrouwen hebben vaker last van likdoorns dan mannen omdat vrouwen vaker nauwzittende schoenen dragen. Ook hakken zorgen voor overmatige druk op de voorzijde van de voet. Daarnaast is het zo dat mensen met afwijkende stand van de voeten en mensen met overgewicht relatief sneller vatbaar zijn voor likdoorns.

Behandelen van een Likdoorn

Liesbeth adviseert om zoveel mogelijk zorg te besteden aan je voeten. Dit kun je doen door zelf regelmatig eelt te verwijderen met een eeltvijl. Daarnaast adviseert Liesbeth om goede schoenen te dragen. Wissel regelmatig van schoen en zorg dat de voeten zo min mogelijk beklemd zitten. Deze adviezen gelden natuurlijk om likdoorns te voorkomen.

Als je een likdoorn hebt dan adviseert Liesbeth om deze door een medisch pedicure te laten verwijderen. Laat je likdoorn vakkundig verwijderen door Liesbeth. Klik hier om direct naar het digitale afspraak formulier te gaan.

Als het een vasculaire (bloedvaten) of neurovasculaire (zenuwbanen) likdoorn betreft, moet je deze onder verdoving door een huisarts of dermatoloog laten verwijderen omdat de likdoorn dan diep tot in de derde laag van de huid zit.