Wat is eelt?

Bij eeltvorming verdikt de bovenste huid, dit wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Eelt ontstaat door wrijving of druk op de huid, maar het kan ook ontstaan door hitte, zweet of ziekten. Eeltvorming is een natuurlijk beschermingsproces, wat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Je kunt eelt herkennen aan de gele kleur en aan de harde, ruwe structuur.

De oorzaak

Het overtollig eelt onder je voeten kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet goed passende schoenen dragen of schoenen met een te harde zool. Ook kan eelt ontstaan door het dragen van te kleine sokken of het lopen op blote voeten. Daarnaast kunnen zweetvoeten ook bijdragen aan overtollige eeltvorming. Indien je een staand beroep hebt of last hebt van overgewicht, kan dit ook een verklaring zijn voor het ontstaan van eelt. Helaas is overmatig aanmaak van eelt bij sommigen van genetische aard.

Behandelingen

Indien je last hebt van overtollig eelt onder je voeten, kun je dit zelf af en toe bijhouden en verwijderen met een eeltvijl. Er zijn ook pleisters, crèmes en baden te koop bij drogist of apotheek, deze werken echter voornamelijk huidverzachtend en bieden geen grondige oplossing.

Overtollig eelt kan Liesbeth vakkundig voor je verwijderen. Liesbeth maakt gebruik van een eeltfrees en verwijdert de grote delen met een mesje. In het bijzonder raadt Liesbeth diabetes-patiënten aan om naar de pedicure te gaan. Het verkeerd behandelen van de diabetische voet kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben. Heb je last van overtollig eelt? Klik hier om direct een afspraak te maken.