Wat is een ingroeiende nagel?

Als het puntje van de nagel of de hele zijkant van de nagel in het nagelbed groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn, met in sommige gevallen zelfs een ontsteking tot gevolg. De huid wordt rood en is opgezwollen. Hierdoor kan lopen en het dragen van schoenen zeer lastig en pijnlijk zijn.

De oorzaak

Een ingroeiende nagel kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een te grote druk die op de nagel wordt uitgeoefend, door te nauwe schoenen, een zeer verdikte nagel (kalknagel), het verkeerd knippen van de nagel, maar het kan helaas ook al voorkomen vanaf de geboorte indien dit genetisch is bepaald.

Behandelingen ingroeiende nagel

Indien je teennagel is ingegroeid kan je het volgende proberen: week de voeten in lauwwarm water met biotex groen, doe dit 2 keer per dag ongeveer 10 minuten. Dit verzacht de pijn en de druk zal hierdoor wat wegnemen, de ontsteking geneest dan sneller.

Liesbeth adviseert absoluut om de ingroeiende nagel medisch te laten behandelen. Je kunt hiervoor terecht bij een huisarts, maar een pedicure heeft meer ervaring en zal dit op een vakkundige manier aanpakken. In het geval van een ingroeiende nagel, knipt Liesbeth de nagel vakkundig bij en brengt zij een desinfecterende tampon van organisch materiaal aan tussen nagel en nagelriem zodat de druk en de pijn wordt verminderd.